Jan Baptist
                                                                                                                   Uitgever en vertaler Deens
       Start  Uitgeverij  Vertaald werk  Contact

                             De invasie van de zweefvliegen

    De ochtend begon wat nevelig, maar dat kun je verwachten begin augustus. En volgens Joke moet een mooie, zonnige dag nevelig beginnen. Zij kan het weten, ze is boerendochter. Dus het leek weer een mooie, zonnige dag te worden, zoals de voorgaande dagen, een oase in de verregende zomer.
    Het viel me pas op toen ik terugkwam van het toiletgebouw op de camping: er waren ongewoon veel vliegen. Veel meer dan de voorgaande dagen. Ze leken uit de struiken te komen die het huis van de campingeigenaar midden op de camping omgaven. Ik bleef staan kijken over het veld waar we onze tent hadden staan. Er waren inderdaad veel vliegen. Ze kwamen uit de struiken, staken het geasfalteerde pad over en vlogen over ons veld dat loodrecht op het pad stond, maakten een rondje boven het veld en kwamen weer terug. Even kwam een beeld uit het Carboon in mijn gedachten, een periode waarin er ook veel insecten moeten hebben rondgevlogen.
    De vliegen waren allemaal van dezelfde soort, een soort die in veel geringere mate normalerwijze hier rondvliegt en ook thuis te vinden is. Hij is vrij traag, lijkt in het patroon op zijn achterlijf op een wesp: dezelfde gele kleur met zwarte strepen, maar is kleiner en volstrekt ongevaarlijk. Ze zijn alleen hinderlijk in deze grote aantallen. Wij noemden ze altijd nepwespen, maar het zijn zweefvliegen. In de loop van de ochtend leken er alleen maar meer vliegen bij te komen.
    Om ze bij onze ontbijttafel weg te lokken, zetten we een jampot met een restje jam op een meter of vijf verderop. Het hielp, in zoverre dat de jampot binnen tien minuten tot de rand was gevuld met zweefvliegen. Op het totale aantal maakte het geen enkel verschil.
    Na het ontbijt besloten we naar het strand te gaan in de verwachting dat er daar minder vliegen zouden zijn en omdat het heerlijk strandweer was. Maar daar aangekomen bleek dat de vliegen ook hadden besloten naar het strand te gaan. We twijfelden over een goede plek: vlak aan het water of hogerop tegen de duinrand, die hier een meter hoog is en een vlak, met gras begroeid achterland kent, afgewisseld met jeneverbesstruiken en meidoorn. Om het gebied bosvrij te houden lopen er koeien en paarden vrij rond. We kozen voor dichtbij het water, daar leken er toch wat minder vliegen rond te zweven.
    Het was nog het beste gewoon languit te gaan liggen en niet, ook maar een beetje, omhoog te komen. Zodra je omhoog kwam, botsten er van alle kanten vliegen tegen je aan. En ook als je lag, voelde je constant de vliegen over je heen kruipen. Mijn rugzak, die altijd mee is op vakantie en waar alle noodzakelijke spullen voor de uitstapjes in worden vervoerd, stond en metertje van ons af. De kant die op de rug aansluit was bedekt met vliegen. Blijkbaar om het transpiratiezout op te snoepen. Een Duitse familie - vader, moeder en een volwassen zoon - gaven het na een kwartier op het strand zitten met heftig gewapper van handdoeken weer op en vertrokken. En ze waren niet de enigen.
    Na een poosje languit liggen besloten we het water in te gaan om even aan het gekriebel en het gekrioel van de vliegen te ontsnappen, maar de vliegen bleken ook besloten te hebben het water in te gaan. Ze scheerden laag over het water, landden op het water, vlogen weer aan land.
    Drie dagen later was de ergste plaag over en hoewel meer dan gewoonlijk was het aantal vliegen via natuurlijke weg tot een niet meer hinderlijke proportie teruggebracht. En nog een paar dagen later waren ze verdwenen alsof er nooit iets was gebeurd, maar bij thuiskomst vonden we diverse lijken van zweefvliegen tussen onze vakantiespullen.

 

Jan Baptist

Augustus 2004

Denemarken, Vesterlyng, Sjaelland